Waarom kiezen voor mediation?

Indien u gaat scheiden, heeft u een keuzemogelijkheid: wel of geen mediation. In mijn praktijk zie ik veelvuldig dat het niet makkelijk is die keuze te maken. Waar doe je goed aan? Dat is uiteraard voor ieder stel anders en iedereen moet daarin een eigen afweging maken. Maar wat zijn nu de voordelen van mediation en wat zijn de gevolgen van deze keuze?

Voordelen mediation

Eén van de grootste voordelen van mediation is dat u samen een regeling treft, waarin rekening wordt gehouden met alle belangen. Bij deze regeling hebben partijen een grote mate van vrijheid en is veel mogelijk. Waar rechters doorgaans alleen de mogelijkheid hebben om ten gunste van één van de partijen te beslissen, bestaat er in een mediationtraject een veel grotere bewegingsruimte. Partijen kunnen geven en nemen.

Een ander voordeel is dat een mediationtraject doorgaans minder tijd in beslag neemt dan een procedure, waarbij twee advocaten en een rechter zijn betrokken. In een procedure bent u gebonden aan rechterlijke termijnen en processtukken. In een mediationtraject kunt u de snelheid en het verloop van de echtscheiding helemaal zelf bepalen.

Tenslotte is mediation voordelig, gelet op het kostenaspect. Omdat een mediator voor twee partijen werkt, betaalt u maar één keer het uurtarief, terwijl u bij inschakeling van ieder een eigen advocaat, minimaal het dubbele kwijt bent.

4 redenen om te kiezen voor mediation

Gevolgen van mediation

De keuze voor mediation heeft ook gevolgen. Een keuze voor mediation houdt immers de keuze in om verantwoordelijk te zijn. Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor het goed beëindigen van de relatie, invulling te geven aan het voortgezet ouderschap en het tot stand brengen van een goede regeling (financieel en voor de kinderen). Uiteraard adviseert en begeleidt een mediator u, maar uiteindelijk moet u samen een regeling treffen en is er geen rechter die de knoop doorhakt. Indien de communicatie niet goed verloopt, zal de mediator u helpen het gesprek op gang te brengen.

Bovendien is er is moed nodig om te kijken naar het eigen aandeel in het conflict, om de schouders eronder te zetten en dingen uit te zoeken die nodig zijn om tot een goede regeling te komen. Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding, dient u goede keuzes voor hen te maken en daarmee soms het eigen belang opzij te zetten.

Een mediationtraject is dus niet altijd de makkelijkste weg, maar de ervaring leert dat mediation leidt tot de meest duurzame en toekomstbestendige oplossing. Dat is toch waar het uiteindelijk om draait? Er voor zorgen dat u elkaar een nieuwe toekomst zonder onderlinge conflicten gunt. Niet alleen u heeft hier baat bij, maar met name ook de kinderen. Zij kunnen onbelast contact blijven onderhouden met beide ouders en dat komt de ontwikkeling van de kinderen ten goede en beperkt de mogelijk beschadigende effecten van een scheiding tot het minimum. 

Mediation en kinderen

Aangezien niet alleen ouders scheiden, maar kinderen samen met de ouders ‘mee-scheiden’ bied ik de betrokken kinderen gedurende het mediationtraject ook de mogelijkheid een afzonderlijk gesprek met mij als KIES-mediator te hebben. De ervaring leert dat een gesprek met de betrokken mediator kinderen kan helpen bij het verwerken van de (echt)scheiding van ouders.

Uit elkaar met kind

Mediation in de avonduren

Aangezien een (echt)scheiding doorgaans veel tijd en energie in beslag neemt en een werkgever niet altijd begrip heeft voor het opnemen van vrije uren in het kader van de scheiding is het bij Geluk advocatuur en mediation ook mogelijk in de avonduren een afspraak te maken voor een mediationgesprek.

Mediation bij Geluk advocatuur en mediation

Geluk advocatuur en mediation heeft de benodigde kennis en ervaring in huis om u bij te kunnen staan in een (echt)scheidingsprocedure. Twijfelt u over wel of geen mediation of wilt u meer weten over mediation, neem dan geheel vrijblijvend contact op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Heeft u een vraag?