Kan ik mijn alimentatie verlagen?

Hoe kan ik mijn alimentatie verlagen? Moet u alimentatie betalen, maar kunt u deze maandelijkse bijdrage niet meer opbrengen? In dat geval kunt u de alimentatie opnieuw laten berekenen. De uitkomst van een nieuwe berekening kan uitwijzen of u uw alimentatie mag verlagen of misschien helemaal kan beëindigen.

Alimentatie verlagen in verband met minder inkomen

De hoogte van uw alimentatie is gebaseerd op wat u kunt missen op het moment van scheiding of verbreking van de relatie. Dit wordt in alimentatietermen uw draagkracht genoemd. Er zijn veel situaties denkbaar waarin uw draagkracht wijzigt en alimentatie verlagen mogelijk is. U kunt bijvoorbeeld ontslag krijgen of arbeidsongeschikt worden, waardoor u uw inkomen geheel of gedeeltelijk kwijtraakt. Indien uw inkomen lager wordt, neemt ook uw draagkracht af om alimentatie te kunnen betalen.

Alimentatie verlagen in verband met hogere lasten

Er zijn ook situaties denkbaar dat uw inkomen gelijk blijft, maar u de alimentatie toch niet meer kan betalen. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen indien u extra onderhoudsverplichtingen krijgt voor kinderen die worden geboren, of indien u onderhoudsplichtig wordt voor stiefkinderen die tot uw gezin gaan behoren. Ook in deze situatie wijzigt uw draagkracht en is alimentatie verlagen mogelijk.

Eigen inkomen ex-partner

Het kan ook zijn dat u van mening bent dat u meer alimentatie betaalt dan waar uw ex-partner recht op heeft. Indien u partneralimentatie betaalt en uw ex-partner heeft inmiddels een eigen inkomen, kan u ook vragen om de verlaging of beëindiging van de alimentatie. De hoogte van het inkomen van uw ex-partner is daarnaast ook van belang voor de hoogte van de kinderalimentatie. Ouders dienen naar evenredigheid van draagkracht bij te dragen in de kosten van hun kinderen. Indien het inkomen van uw ex-partner stijgt, neemt de draagkracht toe en kan van uw ex-partner veelal een hogere bijdrage in de kosten van de kinderen worden verwacht. Een hogere bijdrage van uw ex-partner kan een verlaging van uw alimentatie opleveren.

Hoe alimentatie verlagen?

Indien uw onderhoudsverplichting in het verleden door de rechter is vastgesteld, kunt u niet zo maar stoppen met betalen. U moet in dat geval de alimentatie laten verlagen door de rechter. U dient in een procedure aan te tonen dat uw situatie zodanig is gewijzigd dat van u niet langer kan worden verwacht dat u de eerder vastgestelde alimentatie blijft betalen. Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u bijstaan in een alimentatieprocedure. Voor deze procedure kunt u kiezen voor bijstand op basis van het uurtarief, maar u kunt ook kiezen voor een vaste prijs. In dat geval weet u meteen met welke kosten van uw advocaat u rekening moet houden.

Mediation bij alimentatiewijziging

Het is ook mogelijk samen met uw ex-partner onder begeleiding van één van onze mediators nieuwe afspraken te maken over de alimentatie. Indien u kiest voor mediation maakt u samen afspraken over de alimentatie. Onze gespecialiseerde mediator kan voor u een actuele alimentatieberekening maken en met u bespreken wat de juridische mogelijkheden zijn om tot een wijziging van de eerder gemaakte alimentatieafspraken te komen. U wordt samen van betrouwbaar en onafhankelijk advies voorzien. Indien u erin slaagt samen een alimentatiebijdrage overeen te komen, zal uw mediator de afspraken vastleggen in een overeenkomst en deze laten bekrachtigen door de rechtbank. Omdat onze mediators tevens werkzaam zijn als advocaat, hebben zij de wettelijke bevoegdheid overeenkomsten door de rechtbank te laten vastleggen.

Kosten advocaat of mediator

Wilt u uw kinderalimentatie en/of partneralimentatie laten herberekenen om te weten of die nog wel up-to-date is? Indien u inkomen uit arbeid in loondienst heeft, kunt u bij Geluk advocatuur en mediation een herberekening laten maken en op basis van de berekening een advies krijgen. Op basis van de berekening en advies weet u wat uw mogelijkheden zijn om de alimentatie door de rechter te laten vaststellen. Indien u al alimentatie betaalt, kunt u op basis van de berekening te weten komen of u in aanmerking komt voor de verlaging van de alimentatie. De berekening kan tevens worden gebruikt als uitgangspunt voor onderhandelingen over de hoogte van de alimentatie.

Wenst u meer informatie?

Neem contact op

 

Heeft u een vraag?